Prihvatili novu trasu Kabla

Bez autora
Jul 28 2011

Vlada Crne Gore je danas raspravljala o novoj, izmijenjenoj trasi podmorskog kabla Italija – Crna Gora. S tim u vezi, usvojen je i Detaljni prostorni plan i strateška procjena uticaja na životnu sredinu za projekat podmorskog kabla Italija – Crna Gora. Vlada je maksimalnu pažnju posvetila zaštiti zdravlja i životne sredine. Stoga je i usvojena i nešto izmijenjena trasa kabla. Skoro potpuno se zaobilazi NP Lovćen. Što se tiče NP Durmitor, odbačena je svaka varijanta prolaska dalekovoda potezom kroz Pivu i prelaska rijeke Tare. Koristiće se postojeća linija dalekovoda, odnosno – taj već devastirani prostor. Lokacija za postrojenje formiraće se 400m od najbližih kuća u Lastvi Grbaljskoj. Mjere predostrožnosti su, kada je posrijedi uticaj statičkog i elektromagnetnog polja, i oštrije od onih koje propisuju međunarodni standardi. U najvećoj mogućoj mjeri izbjegavaju dalekovodi u naseljenim područjima, a na mjestima gdje bude neophodno da prođu – aktivnosti i boravak biće dozvoljeni na udaljenosti od 60 metara.

Prihvatili novu trasu KablaVlada Crne Gore je danas raspravljala o novoj, izmijenjenoj trasi podmorskog kabla Italija – Crna Gora.

S tim u vezi, usvojen je i Detaljni prostorni plan i strateška procjena uticaja na životnu sredinu za projekat podmorskog kabla Italija – Crna Gora.

Kako je kazala pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Sanja Lješković – Mitrović, Vlada je maksimalnu pažnju posvetila zaštiti zdravlja i životne sredine. Stoga je i, kako navodi, usvojena i nešto izmijenjena trasa kabla.

"Skoro potpuno se zaobilazi NP Lovćen. Što se tiče NP Durmitor, odbačena je svaka varijanta prolaska dalekovoda potezom kroz Pivu i prelaska rijeke Tare. Koristiće se postojeća linija dalekovoda, odnosno – taj već devastirani prostor. Lokacija za postrojenje formiraće se 400m od najbližih kuća u Lastvi Grbaljskoj", objasnila je.

Lješković – Mitrović je navela da su mjere predostrožnosti, kada je posrijedi uticaj statičkog i elektromagnetnog polja, i oštrije od onih koje propisuju međunarodni standardi.

Istovremeno je dodala i da se "u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavaju dalekovodi u naseljenim područjima, a na mjestima gdje  bude neophodno da prođu – aktivnosti i boravak biće dozvoljeni na udaljenosti od 60 metara".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik